ESVG 123,55Mhz
Användarnamn:

Lösenord:

SE-UCO:
Banner_lar_dig_flyga

 

Lär dig flyga

 

Drömmer du om att lära dig flyga? Det är faktiskt mycket enklare än vad många tror. Det finns olika typer av certifikat för dig som vill flyga som hobby; Ultralätt (UL), Segel och privatflygcertifikt (PPL). Dessa 3 huvudkategorier kan sedan delas in i flera andra spår, och byggas på med olika typer av behörigheter osv. Vill man endast flyga för nöjes skull räcker det gott och väl med ett certifikat för segelflyg eller ultralätt. Gagnefs Flygklubb äger en motorseglare, som är en variant av ett segelflygplan. Hos oss kostar den endast omkring en tredjedel att flyga med, jämfört med andra motorflygplan och andra flygklubbar. Om detta låter intressant gör du helt enkelt följande:

 

1. Kontakta oss!
Börja med att slå oss en signal att du är intresserad, så kan vi berätta mer.
2. Elevtillstånd
För att börja flyga som elev måste man ha ett elevtillstånd från Transportstyrelsen. Detta kan ta ganska lång tid att få, så var ute några månader i förväg. Se närmare i detalj på Transportstyrelsens hemsida här, eller kontakta dem för priser och mer information.
3. Läkarundersökning
Eleven måste genomgå en läkarundersökning hos en flygläkare. För att se närmare vilka krav som ställs, priser för detta och var du finner flygläkare, se närmare här.
4. Teori & Flygträning 
När steg 1-3 är klara är det bara att sätta sig i motorseglaren med flygläraren och påbörja flygträningen. Parallellt läser du flygteoretiska ämnen för att senare avlägga ett teoriprov. Efter en tids DK-flygning (dubbelkommando) får du efter lärarens bedömning äntligen flyga ensam, sk EK-flygning (Enkelkommando)
5. Färdig!
När flygläraren bedömer att du har de färdigheter som krävs och du avlagt godkänt teoriprov, fyller ni i en certifikatansökan. Därefter är du färdig och kan börja flyga själv eller ta med vänner upp i luften! Varför inte flyga och besöka andra delar av Sverige?

 

Kostnader

Elevtillstånd: kontakta Transportstyrelsen för aktuella kostnader Läkarundersökning: kontakta Transportstyrelsen och flygläkare för aktuella kostnader
Själva flygträningen brukar ta cirka 20 timmar för en nybörjare. Vår motorseglare flyger du för ca 400 kr/timme, ett pris du förmodligen inte hittar någon annanstans i hela Europa! Dessutom brukar flygläraren vilja ha några hundralappar per flygtimme.